Uprawa jabłek

Hodowla

Wiele jabłek wyrasta łatwo z nasion, jednak większość jabłek musi być rozmnażane bezpłciowo przez szczepienie w celu uzyskania słodyczy i innych pożądanych cech rodzica. Dzieje się tak dlatego, że jabłka sadzonki są przykładem „ekstremalnych heterozygot”, ponieważ zamiast dziedziczyć geny od swoich rodziców, aby stworzyć nowe jabłko o cechach rodzicielskich, są one znacznie różniące się od swoich rodziców, być może, aby konkurować z wieloma szkodnikami. Odmiany triploidalne mają dodatkową barierę reprodukcyjną, ponieważ 3 zestawy chromosomów nie mogą być dzielone równomiernie podczas mejozy, powodując nierówną segregację chromosomów (aneuploidów). Nawet w przypadku, gdy triploidalna roślina może wytworzyć nasiona, występuje rzadko, a sadzonki nie przeżywają.

Ponieważ jabłka nie hodują się, gdy są sadzone jako nasiona, szczepienie jest zwykle używane do produkcji nowych jabłoni. Podkładkę na dno przeszczepu można wybrać do produkcji drzew o dużej różnorodności rozmiarów, a także do zmiany odporności na mrozy, odporności na owady i choroby oraz preferencji gleby dla powstałego drzewa. Podkładki karłowate mogą być używane do produkcji bardzo małych drzew (o wysokości poniżej 3,0 m. w stanie dojrzałości), które owocują wcześniej w cyklu życiowym niż pełnowymiarowe. Większość podkładek używanych do kontrolowania wielkości jabłek została opracowana w Anglii na początku XX wieku.

Większość nowych odmian jabłoni pochodzi z sadzonek, które powstają przypadkowo lub są hodowane poprzez celowe krzyżowanie odmian o obiecujących właściwościach. Słowa „sadzonka”, „pippin” i „kernel” w nazwie odmiany jabłka sugerują, że pochodzi on od siewki.

Zapylanie

Jabłka są niekompatybilne: muszą zapylać się krzyżowo, aby rozwijać owoce. W okresie kwitnienia każdego sezonu plantatorzy jabłoni często wykorzystują zapylacze do przenoszenia pyłków. Najczęściej używane są pszczoły miodne.

Istnieje od czterech do siedmiu grup zapylania w jabłkach, w zależności od klimatu:

Grupa A – wczesne kwitnienie, od 1 do 3 maja w Anglii

Grupa B – od 4 do 7 maja

Grupa C – kwitnienie w połowie sezonu, od 8 do 11 maja

Grupa D – kwitnienie w połowie i pod koniec sezonu, od 12 do 15 maja

Grupa E – późne kwitnienie, od 16 do 18 maja

Grupa F – od 19 do 23 maja

Grupa H – od 24 do 28 maja

Jedna odmiana może zostać zapylona przez kompatybilną odmianę z tej samej grupy lub z bliska (A z A lub A z B, ale nie A z C lub D).

Odmiany klasyfikowane są niekiedy do dnia największego rozkwitu w średnim 30-dniowym okresie kwitnienia, przy czym polifizery wybrane są spośród odmian w ciągu 6-dniowego okresu nakładania się.

Dojrzewanie i zbiory

Odmiany różnią się wielkością i ostatecznym rozmiarem drzewa, nawet gdy są hodowane na tej samej podkładce. Niektóre odmiany, jeśli nie zostały przycięte, rosną bardzo duże, co pozwala im przynosić więcej owoców, ale utrudniają zbiory. W zależności od zagęszczenia drzew (liczba zasadzonych drzew na jednostkę powierzchni), dojrzałe drzewa zazwyczaj przynoszą rocznie 40-200 kg jabłek, chociaż w słabych latach wydajność może być bliska zeru. Jabłka zbiera się za pomocą drabin trzypunktowych, które są zaprojektowane tak, aby pasowały do ​​gałęzi. Drzewa szczepione na karłowatych podkładkach mają około 10-80 kg owoców rocznie.

Przechowywanie jabłek

Komercyjnie jabłka mogą być przechowywane przez kilka miesięcy w komorach o kontrolowanej atmosferze, aby opóźnić dojrzewanie wywołane etylenem. Jabłka są zwykle przechowywane w komorach o wyższych stężeniach dwutlenku węgla i wysokiej filtracji powietrza. Zapobiega to wzrostowi stężeń etylenu do wyższych wartości i zapobiega zbyt szybkiemu dojrzewaniu.

W przypadku przechowywania w domu większość odmian jabłoni może być przechowywana przez około dwa tygodnie, gdy przechowywana jest w najzimniejszej części lodówki (tj. poniżej 5 °C). Niektóre mogą być przechowywane do roku bez znaczącej degradacji. Niektóre odmiany jabłek (np. „Granny Smith” i „Fuji”) mają ponad trzykrotnie większą trwałość niż inne.

Jabłka nieorganiczne można spryskiwać 1-metylocyklopropenem blokując receptory etylenu jabłek, tymczasowo zapobiegając ich dojrzewaniu.